Slađana Strmečki Kos i elektrokemijsko istraživanje interakcija molekula polisaharida i proteina


Slađana Strmečki Kos, slika preuzeta s poveznice.
Slađana Strmečki Kos je NEWFELPRO-ova istraživačica  iz odlazne sheme koja je uspješno završila svoj projekt „Electrochemical study of polysaccharide-protein molecular interactions and their relevance in the selective sensing of polysaccharides in mixtures“ (ELpspINT) na Institutu za biofiziku na Akademiji znanosti u Češkoj pod mentorstvom prof. dr. sc. Emila Palečeka i na Zavodu za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković.

Njezin NEWFELPRO projekt su elektrokemijska istraživanja polisaharida sa ili bez uporabe odgovarajućih tehnika razdvajanja. Naime, do sada postoji ograničen broj elektrokemijskih pokusa s ciljem osjetljive kvantifikacije (<nmol dm-3) polisaharida izvršene  pomoću voltametrijske i / ili kronopotenciometričke metode. Interakcije polisaharida i proteina su od velike važnosti u biološkim te prirodnim vodenim sustavima. Iz analitičkog stajališta, te veze su jedan od ključnih čimbenika koji utječe na kvalitativnu i kvantitativnu analizu polisaharida u navedenim sustavima.

Rezultati projekta su izneseni u  dva znanstvena rada. U suradnji s Mojmirom Trefulkom, Pavlinom Zatloukalov, Borivojom Vojtešekom i Emilom Palečekom napisala je članak pod naslovom „Immunoassays  of chemically modified polisaccharides, glycans in glycoproteins and ribose in RNA“ koji je objavljenu časopisu Analytica Chimica Acta. Također, u pripremi je i članak pod naslovom „Tensammetic analyses of catalytically active biomolecules on mercury electrodes“ koji piše u suradnji s Emilom Palećekom.

Rezultate projekta je predstavila i na dva usmena izlaganja u 2016. godini. Sudjelovala je s temom „Electrochemical alaysis of carrageenans, the effect of acetate concentration“ na XXVI. Konferenciji modernih elektrokemijskih metoda (Jetrichovice, Czech Republica), a na VI. ISE Satelite Student Regional Symposium on Electrochemistry u Zagrebu s temom „Electrochemical analyses of polysaccharides on mercury electrodein acetate buffer“.

Nakon završetka projekta je nastavila sa znanstvenim radom započetim u okviru NEWFELPRO projekta, te je  suradnik je u okviru dva CSF projekata. Nadalje, razmišlja o prijavi za financiranje za svoj novi projekt.

Čestitamo i držimo fige!