Uspješne NEWFELPRO priče: Francesca Rolandi i povijest migracija

Francesca Rolandi, slika preuzeta s poveznice.
Newfelpro-ova istraživačica iz dolazne sheme, Francesca Rolandi, privela je kraju svoj dvogodišnji  projekt The migration flows in the Upper Adriatic area during the Cold War. An insight into asylum policies at the border of the Western Bloc (MIGFLOUPADCOWA) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci pod mentorstvom profesora Darka Dukovskog.

Francesca Rolandi je diplomirala povijest na Sveučilištu u Milanu, a zatim 2012. godine doktorirala slavistiku na Sveučilištu u Torinu istražujući utjecaj talijanske popularne kulture u Jugoslaviji u razdoblju od 1955. do 1965. godine. Njezina trenutna istraživanja usmjerena su na migracije jugoslavenskih državljana u Italiju u razdoblju između 1950. i 1960. godine.

Unutar svog NEWFELPRO projekta je istraživala transnacionalne migracije u Gornjem Jadranu od 1954. do 1969. godine. Naime, u tim poslijeratnim desetljećima svake godine su tisuće migranata i izbjeglica iz istočne Europe podnosili zahtjev za politički azil u Italiji kako bi se mogli ukrcati na brod za prekooceanske destinacije. Državljani Jugoslavije su činili većinu do 1960-ih kada njihov broj počinje opadati što se poklopilo sa paralelnim povećanjem broja izbjeglica iz drugih istočnih zemalja. U oba slučaja, Istra je odigrala glavnu ulogu zbog svoje geografske blizine. Između ostalog, tisuće Istrijana je godišnje izbjeglo u Italiju.

Tijekom implementacije svog NEWFELPRO projekta je svoj rad prezentirala:
Profesorica Rolandi  osim svog istraživačkog rada aktivno prevodi s hrvatskog, bosanskog i srpskog na talijanski jezik i surađuje kao novinar u Osservatorio sui Balcani i Profili dell'Est.