Uspješne NEWFELPRO priče: Anja Marunović i novi kozmološki modeli

 
Anja Marunović, slika preuzeta s poveznice.
Dr. sc. Anja Marunović, doktorica teorijske fizike, je NEWFELPRO-ova istraživačica sa Zavoda za fiziku Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koja je završila s provedbom svog projekta pod nazivom Monoverse - an inhomogeneous model of the Universe (MONOVERSE). Anja Marunović je provela svoje istraživanje na Institutu za teorijsku fiziku Fakulteta za fiziku i astronomiju Sveučilišta u Utrechtu, pod vodstvom profesora Tomislava Prokopeca.

Njen NEWFELPRO projekt predstavlja temeljno istraživanje iz fizike ranog Svemira. Iako standardni kozmološki model „Lambda-CDM“ vrlo uspješno objašnjava fiziku ranog Svemira, nedavna mjerenja su pokazala da je Lambda-CDM model nepotpun te trenutačno ne postoji teorijski model koji može uspješno objasniti određene izmjerene podatke. Ovo istraživanje stoga namjerava istražiti nove kozmološke modele i testirati ih na tekuće podatke. Postoje snažne indicije da ti modeli mogu objasniti mnoge od promatranih CMB anomalija. Važan element ovih modela je da oni pružaju prirodni mehanizam za lomljenje prostorne izotropnosti.

Na temelju rezultata projekta, objavila je sljedeće znanstvene članke;
Također, na temelju rezultata projekta je održala četiri predavanja na sljedećim događanjima:
Anja Marunović se unutar svog akademskog istraživanja bavi fizikom ranog svemira te želi razumjeti kako komplesni sustavi evoluiraju u vremenu. Za to koristi tehnike kvantne teorije polja izvan ravnoteže.