Uspješne NEWFELPRO-ove priče: Karmela Krleža Jerić i pristup rezultatima kliničkih istraživanja

     
Karmela Krleža Jerić je jedna od NEWFELPRO-ovih iskusnih istraživačica iz reintegracijske sheme. Gđa. Krleža Jerić, koja inače ima doktorat iz medicine, provodi svoj dvogodišnji projekt pod nazivom „IMProving Access to Clinical Trials dana: observatory of   ongoing transition in clinical research regarding data sharing; opportunities and barriers (IMPACT)“ na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Dr. Krleža Jerić je živjela u Kanadi od 1991. godine, a neposredno prije početka ovog projekta radila je kao profesor na Sveučilištu Ottawa na Odjelu za epidemiologiju i zdravlje.
 
Njen projekt je fokusiran na dostupnost podataka o kliničkim istraživanja s obzirom na nedostatnost postojećih modela u ovom području. S obzirom na veći broj novih inicijativa kojima bi se unaprijedilo postojeće stanje, pojavila se i mogućnost eksperimentiranja s observatorijem tendencija u otvorenom pristupu podacima prikupljenim kliničkim istraživanjima. Cilj projekta je identificirati i analizirati postojeće nove tendencije ovih promjena, utvrditi uloge i dinamiku različitih aktera, prepreke i prilike koje proizlaze iz „otvaranja“ podacima kliničkih istraživanja i omogućavanja korištenja istih u daljnjim istraživanjima. U konačnici, projekt ima za cilj i promjenu kulture pristupa i razmjene podataka te korištenja postojećih podataka u budućim istraživanjima. Svi rezultati ovog projekta će biti dostupni putem interneta, dok interaktivnu prezentaciju projekta možete vidjeti na sljedećoj poveznici.
 
U tijeku svog projekta, Dr. Krleža Jerić sudjelovala je na brojnim konferencijama i radionicama na kojima je uspostavila široku mrežu suradnika u ovom području. Kroz 2014. godinu održala je niz seminara, od Instituta Ruđer Bošković, Sveučilišta Oxford do Sveučilišta u Ottawi. Sudjelovala je, među ostalim i  na BioCADDIE radionici i plenarnom sastanku Research data alliance (RDA). Isto tako, prezentirala je na Cochrane Simpoziju u Splitu, konferenciji ELSI/HeLEX o translaciji u medicini u Oxfordu kao i na Cochrane kolokvijumu u Beču, WAME konferenciji te Research Waste/EQUATOR konferenciji koja se održala u Edinburghu.
 
Neke od izuzetno zanimljivih postera s navedenih konferencija možete i ovdje vidjeti na sljedećim poveznicama:
 
Cochrane kolokvijum 

Research Waste/EQUATOR konferencija

Sastanak Research data alliance (RDA) 

WAME konferencija

Po završetku projekta, Dr. Krleža Jerić planira ostati u Republici Hrvatskoj te se baviti daljnjim razvojem observatorija. Sukladno tome, traži i nove suradnike odnosno novi vid financiranja nastavka svog projekta.