Ivana Cerovečki i strujanje oceana

Ivana Cerovečki je jedna od NEWFELPRO-ovih istraživačica iz reintegracijske sheme. Ivana, koja inače ima doktorat iz oceanografije, provodi svoj dvogodišnji projekt pod nazivom „The upper branch of the Southern Ocean Meridional Overturning Circulation (SOMOC)“ na Institutu Ruđer Bošković (Zavod za istraživanje mora i okoliša). Dr. Cerovečki je živjela u SAD-u od 1995. godine, a neposredno prije početka ovog projekta radila je na Scripps Institution of Oceanography (SIO), University of California San Diego (UCSD).
 
Njen projekt je fokusiran na strujanje oceana koje igra glavnu ulogu u klimi i klimatskoj varijabilnosti kroz skladištenje topline, svježe vode, ugljika i hranjivih tvari u oceanima.  Specifično, svojim projektom proučava slabo poznatu povratnu komponentu termohaline cirkulacije, kao i dominantne fizikalne procese koji vraćaju duboku vodu na površinu, a kako bi zatvorili globalno termohalinsko strujanje u Južnom oceanu. S obzirom na važnost utjecaja ovih kretanja na klimu (toplina oceana i atmosferski ugljik) i opskrbu hranjivim tvarima za globalni termoklin, istraživanjem se pokušava doći do kvantitativnih 3D procjena vodenih masa i fizikalnih procesa koristeći se modelom asimilacije podataka o strujanjima oceana.

U tijeku svog projekta, Dr. Cerovečki je sudjelovala na radionici u Italiji u rujnu 2015. godine gdje je predstavila rezultate svog istraživanja te je objavila sljedeći članak:
Cerovečki, I, Mazloff MR.  2015.  The spatiotemporal structure of diabatic processes governing the evolution of Subantarctic Mode Water in the Southern Ocean. Journal of Physical Oceanography. : American Meteorological Society 10.1175/JPO-D-14-0243.1