HR EN
Prijava / Registracija Prijavi projekt

Percepcija "Drugih" u europskoj povijesti iz imaginarija Mirka Sardelića

Ispiši stranicu
Mirko Sardelić, slika preuzeta s poveznice.
Mirko Sardelić je sredinom prošle godine završio svoj šesnaestomjesečni projekt naziva The role of emotions in contacts between Eurasian cultures. Representation of the Oriental Other in Medieval and Early modern Central Europe (Emotions Otherness) na University of Western Australia; ARC Centre of Excellence for the History of Emotions (Europe 1000-1800) te na Zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Ideja vodilja projekta je bila kroz multidisciplinarni pristup identificirati najvažnije obrasce i emocije koje su korištene u reprezentaciji Sebe i Drugih; te analizirati njihovu ulogu u izgradnji identiteta. U tu svrhu, povijesna imaginacija je poslužila pri otkrivanje i analizi reprezentativnih slika  stvorenih od strane relevantnih autora odnosno u ovom slučaju kroničara proučavanog vremenskog razdoblja. Nastavno, postupak povijesne imaginacije je na taj način uključio u analizu sadržaja i kulturnu antropologiju, povijest ideja, povijest umjetnosti, sociologiju, psihologiju i ostale društvene i humanističke znanosti, kako bi se utvrdili ključni elementi i uloga emocija u interkulturalnim kontaktima u srednjoj Europi. Vremensko razdoblje proučavanja je postavljeno za period od 1200. do 1700. godine, a prostorna komponenta proučavanja je bila podijeljena na tri dijela: zemljopisna, socijalna i imaginarni prostor.

Rezultati njegovog projekta mogu se naći u sljedećem znanstvenim radovima:

Osim toga, napisao je radove za pet međunarodnih konferencija i sudjelovao je na nekoliko seminara i radionica.

Radovi na međunarodnim konferencijama:
Seminari, konferencije i radionice:

Jedan od glavnih postignuća NEFELPRO projekta Mirka Sardelića je stvaranje Centra za transkulturalno istraživanje emocija u Hrvatskoj . Osnovni cilj Centra je poticanje zajedničkih istraživanja o raznim temama vezanim uz proučavanje emocija u različitim kulturnim sredinama jugoistočne Europe i drugdje. ECCE Centar je osnovan s naglaskom na interdisciplinarnost u proučavanju povijesti emocija te uključuje znanstvenike iz različitih disciplina. Prva radionica planirana je za lipanj 2017. godine, a prvi seminar za studeni 2017.