HR EN
Prijava / Registracija Prijavi projekt

Uspješne priče: Darko Mitrović i H-distribucije

Ispiši stranicu

Darko Mitrović, slika preuzeta sa sljedeće poveznice


Darko Mitrović, sa Sveučilišta u Crnoj Gori, jedan je od iskusnih istraživača u dolaznoj shemi koji je uspješno priveo svoj projekt " Micro-local defect functionals and applications (MiLDeFA)“ u prosincu prošle godine. Dr. Mitrović, inače doktor matematike, je proveo svoj projekt na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu  pod mentorstvom dr.sc. Nenada Antonića.

Cilj njegova projekta je istražiti rješenja nelinearnih jednadžbi u kojima se gube snažne konvergencijske sekvence slabih konvergencijskih sekvenci. Ukoliko se snažna konvergencija održi, ta granica će predstavljati rješenje postavljenoj jednadžbi. Slijedom toga, mikro-lokalni defektni funkcionali su dobar alat za analizu parcijalnih diferencijalnih jednadžbi.
 
Na temelju navedenog, Dr. Mitrović se fokusirao na tri problema:
  1. Razvoj H-mjera i H-distribucija adaptirane analize PDE-ija koji mijenjaju tipologiju
  2. Optimizacija topologije prostora na kojem se mogu definirati H-distribucije
  3. Svojstva širenja H-distribucija
 
U tijeku svog projekta, Dr. Mitrović je sudjelovao na konferencijama u Besanconu u Francuskoj, Petrovcu u Crnoj Gori i Opatiji u RH. Isto tako, u tijeku projekta je imao znanstveno istraživačke posjete Sveučilištu u Bergenu, Sveučilištu u Beču, Sveučilištu u Rennesu i Sveučilištu u Dubrovniku. Pri PMF-u je organizirao i dvije radionice u 2014. godini, a u sklopu njegova projekta ostvareno je umrežavanje s kolegama iz Norveške, Crne Gore, Austrije, Rusije i Srbije.
 
Uspješno je publicirao sljedeći članak:

Mitrović D., Novak A. Two-phase nonturbulend flow with applications. Mathematical Problems in Engineering 2015 (2015):7 Art. ID 439704.


Sljedeći članak je prihvaćen za publiciranje, dok su još tri članka u postupku istorazinskog ocjenjivanja:

Marhonić Mitrović D., Novak A. On a front evolution in porous media with a source – Analysis and numerics. Bulletin of the Brazilian Mathematical Society to appear in Volume 47,2016:1-12


Po završetku projekta, Dr. Mitrović se vraća na Sveučilište u Crnoj Gori te se nastavlja baviti istom temom kojom se bavio u tijeku svog projekta. Nastavak ovog istraživanja bit će utemeljen na nekim novim perspektivama i problemima na koje je naišao u tijeku provedbe svog projekta.