HR EN
Prijava / Registracija Prijavi projekt

Uspješno implementiran NEWFELPRO projekt: Isidoro i satelitska DNK kao regulator stresa

Ispiši stranicu


Isidoro Feliciello, sa Sveučilišta u Napulju, jedan je od 11 dobitnika u dolaznoj shemi s Prvog poziva NEWFELPRO-a raspisanog 2013.godine. Riječ je o iskusnom istraživaču s diplomom iz molekularne biologije, ujedno i jednom od prvih NEWFELPRO-ovaca s uspješno završenim projektom "Gene expression mediated by satellite DNA (RegSat)“ po mentorstvom dr. Đurđice Ugarković, voditeljice Laboratorija za evolucijsku genetiku na Institutu Ruđer Bošković s kojom surađuje od ranije.

Cilj ovog jednogodišnjeg fundamentalnog istraživanja bio je istražiti genetsko-regulatornu ulogu TCAST satelina DNK u insektu T. castaneum. Rezultati su prikazivali, po prvi put, ulogu satelitske DNK-a u modulaciji proteinsko-genetske ekspresije te su otkrili molekularne mehanizme njihove genetsko-regulatorne aktivnosti. U svakodnevnom životu, njegovo istraživanje bi moglo pokazati kako mehanizam preživljava stres. U tijeku svog projekta, Isidoro je bio i na 4. godišnjem susretu EpiGeneSys u Centru za Genomsku regulaciju u Barceloni u studenom prošle godine. 
 
Na temelju svog istraživanja, Isidoro je objavio i sljedeće radove, od kojih je jedan izašao i u prestižnom časopisu Plos Genetics otvorivši novo i iznimno uzbudljivo istraživačko područje:

Feliciello I., Akrap I., Brajković J., Zlatar I., Ugarković Đ. Satelitte DNA as a driver of population divergence in the red flour bettle Tribolium castaneum. Genome Biol. Evol. 2015;7: 228-239 (IF 4.780)
 
Feliciello I., Akrap I., Ugarković Đ. (2015) Satellite DNA Modulates Gene Expression in the Bettle Tribolium castaneum after Heat Stress. PLoS Genet. 11(8): e10005466. (IF 8.555)
 
Po završetku svog istraživanja, nastavio je surađivati sa Institutom Ruđer Bošković te poziva sve one koji bi bili zainteresirani doprinijeti toj suradnji da se jave Dr. Đurđici Ugarković ili izravno njemu. Kada je riječ o budućim planovima, svoje istraživanje planira proširiti i na ljude s obzirom na iznimno zanimljiv utjecaj satelitske DNK na genetsku ekspresiju. O uspjehu ovog projekta i suradnji s Dr. Ugarković možete više pročitati  ovdje , ovdje i ovdje.

U veljači 2016. godine, Isidoru je dodijeljena nagrada Branimir Jernej  za rad Feliciello I., Akrap I., Ugarković Đ. (2015) Satellite DNA Modulates Gene Expression in the Bettle Tribolium castaneum after Heat Stress. PLoS Genet. 11(8): e10005466. (IF 8.555)  objavljen u časopisu PLoS Genetics. Nagrada Branimir Jernej dodjeljuje se u spomen na uglednog znanstvenika IRB-a, uvaženog neuroznanstvenika i molekularnog biologa prof. dr. sc. Branimira Jerneja. Više o uspjehu Dr. Feliciella možete pročitati na sljedećoj poveznici.


*slika preuzeta sa službene stranice Instituta Ruđer Bošković (www.irb.hr)