HR EN
Prijava / Registracija Prijavi projekt

NEWFELPRO-ova istraživačica Dunja Šamec dobitnica Državne nagrade za znanost za 2014. godinu

Ispiši stranicu

Odlukom Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost, Dunja Šamec, NEWFELPRO-ova istraživačica u odlaznoj shemi koja provodi svoj trogodišnji projekt na Državnom sveučilištu Washingtonu (Institut za kemijsku biologiju), dobitnica je Državne nagrade za znanost za 2014. godinu u kategoriji Godišnje nagrade za znanstvene novake. Dunja, inače doktorica molekularnih bioznanosti, je osvojila nagradu zbog svog znanstvenog interdisciplinarnog pristupa u istraživanju biljnih sekundarnih metabolita koji uključuje istraživanje njihove uloge u biljnom rastu i razvitku, a koji se odnosi i na njihovu potencijalnu primjenu u taksonomiji te prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Dunjina istraživanja vezana uz metabolite svrstavaju se u područje nove znanstvene discipline – metabolomike – koja predstavlja jednu od baza za suvremena funkcionalna istraživanja u biljnoj biologiji.
  
Dunja nastavlja sa svojim istraživanjem u ovom području i na svom NEWFELPRO projektu „Evaluating Metabolic Diversity to Understand Plant Adaptations to a Changing Environment (PlantMS). Proučavajući fitokemikalije u biljnim vrstama koje su se evolucijski razvile jos u doba paleozoika te opstale do danas, Dunja pokušava naći razumijeti mehanizme njihove adaptacije te njihove načine preživljavanja u nepovoljnim uvjetima. Takva istraživanja posebno su važna danas u vrijeme naglih klimatskih promjena kada je bitno razumjeti mehanizme prilagodbe biljaka kako bi se spriječile štete na mnogim biljnim kulturama koje se koriste kao hrana. U sklopu svog projekta, Dunja prikuplja i podatke o prisutnosti fitokemikalija u istraživanim biljnim vrstama. Rezultati ovog istraživanja su izuzetno važni s obzirom da je u današnjoj farmaceutskoj industriji značajan postotak aktivnih komponenata iz lijekova izoliran iz biljaka ili je sintetiziran kako bi bio istovjetan fitokemikalijama u biljkama.
 
Dunja će završnu fazu svog projekta provesti na Institutu Ruđer Bošković po svom povratku u jesen 2016. te ju čeka publikacija rezultata njenog istraživanja u SAD-u, a više o tome kako se sama adaptirala na SAD možete pročitati ovdje.
 
 Dunja, čestitamo!